Home

Super User

gotowanieProgramy kuchenne są hitem, który jest nieprzerwanie na topie. W wielu krajach powstaje niezwykła mnogość audycji, w których ktoś różne dania gotuje.

Przeskakując między kanałami w różnorakich godzinach dnia i nocy, można początkowo porządnie wygłodnieć, wpatrując się w gorące potrawy, wspaniale ugotowane i przedstawione, a potem można się nawet nauczyć przyrządzać posiłki.

Od jakiegoś czasu jednak samo gotowanie w audycjach telewizyjnych jest niewystarczające. By podnieść oglądalność, do takiego typu programów sprasza się celebrytów. Oni mają upichcić jakieś dania. Wymyśla się turnieje gotowania w telewizji, z czego wychodzi niebanalne przedstawienie – w tym momencie jednak w otoczeniu nie tylko kuchmistrzów, bo niejednokrotnie widzi się jak w teleturniejach kucharskich prym wiodą przykładowo dzieciaki!

Taka sytuacja wcale nie dziwi. Jeżeli monopol na tego typu audycje istnieje, TV powinna odpowiedzieć na potrzeby publiczności. Bardzo wiele osób ma w kuchni telewizor, choć zwykle nie przygotowujemy tego, co akurat szef kuchni w tv. Po prostu uwielbiamy się przyglądać przyrządzającym coś postaciom, w momencie, w którym my sami coś robimy przy garach.

Odbiorca kanałów kulinarnych nie jest zatem sprecyzowany, natomiast grupa widzów nie jest zredukowana do wielbicieli gotowania i zdrowego jedzenia. Przygotowywanie posiłków to rzecz niemalże każdemu człowiekowi na ziemi dobrze znajoma, to wątek niewygasły od odkrycia ognia. Przeobrażony i ulepszony na potrzeby współczesnej telewizji bywa jednym z najczęściej powtarzających się programów w telewizji na całym świecie.

szalona kuchniaChociaż temat kulinariów zdaje się być bardzo obeznany, często stwarza się coraz nowsze programy o zupełnie odmiennym charakterze. Czasem spotykamy się z kucharzem-furiatem, innym razem z odnową źle prosperujących barów, przeprowadzaną przez mistrza sztuki kulinarnej. Następne mogą być zawody w pichceniu, inne to temat dań, przygotowywanych podczas dyskusji o kulturze, kolejne to przykładowo kucharski talk show.

Najwspanialsze w audycjach kuchennych jest to, iż ani nie jest niezbędne, by ubóstwiać gotować, ani nie trzeba umieć przygotowywać posiłki, aby owe programy z lubością oglądać. Wystarcza to, iż się kocha jedzenie.